Polityka prywatności

Last updated: 03/04/2019

Polityka prywatności i gromadzenia danych

Zaufanie i bezpieczeństwo stanowią ważny aspekt działalności Azimo, co sprawia, że to z nami najlepiej dokonywać międzynarodowych transferów pieniężnych.

Twoja prywatność jest dla nas bardzo ważna, dlatego chcemy, byś wiedział, co robimy, by zapewnić twoim danym bezpieczeństwo.

W niniejszej Polityce prywatności wyjaśniamy, w jaki sposób Azimo zbiera, wykorzystuje i chroni twoje dane.

  1. Czym jest Azimo?
  2. Azimo to internetowy serwis oferujący usługi przelewu pieniędzy, który pragnie uczynić transfer pieniędzy prostszym, szybszym i tańszym.

    W niniejszej polityce prywatności określenia takie jak „my”, „nasze” oraz „Azimo” odnoszą się do Azimo B.V. z siedzibą zarejestrowaną pod adresem: Strawinskylaan 3101, 1077 ZX, Amsterdam, oraz do jej filii, oddziałów i/lub biur przedstawicielskich.

    Termin „Usługa” odnosi się do przelewów pieniężnych dokonywanych przez naszą stronę lub aplikację mobilną.

    W języku regulacji o ochronie danych Azimo jest „administratorem danych”, zaś nasi klienci są nazwani „podmiotem danych”. Znaczy to, że Azimo określa cele i środki przetwarzania twoich danych osobowych, mając na uwadze prawa dotyczące twojej prywatności.

  3. Jakie dane zbieramy?
  4. Jak większość firm, zbieramy różne informacje o naszych klientach. Część z nich może być uznawana za dane osobowe. Są to wszelkie informacje, które sprawiają, że można zidentyfikować cię jako jednostkę.

    Możemy pozyskiwać i wykorzystywać następujące dane:

      Podstawowe dane osobowe, takie jak (między innymi):
    • Data urodzenia
    • Adres
    • Numer telefonu
    • E-mail

    Te dane są niezbędne, by Azimo mogło świadczyć ci swoje Usługi. Zostaniesz o nie poproszony przy rejestracji, przed dostarczeniem Usługi.

      Dane niezbędne do procedury “Poznaj swojego klienta” (KYC), takie jak (między innymi):
    • Dokument poświadczający tożsamość, na przykład paszport, prawo jazdy, dowód osobisty lub karta pobytu
    • Dokument poświadczający adres zamieszkania, na przykład rachunek za media lub wyciąg bankowy
    • Dodatkowe informacje na temat źródła przesyłanych środków, jak np. zaświadczenie o zarobkach, wyciąg z karty kredytowej, dowód otrzymania zwrotu podatku lub umowa kredytowa

    Jako zarejestrowana instytucja finansowa jesteśmy prawnie zobligowani do zbierania, weryfikowania i rejestrowania pewnych danych o tobie lub odbiorcach twoich transakcji. Wszelkie dane osobowe zebrane od klienta w celu przeciwdziałania praniu brudnych pieniędzy lub finansowaniu terroryzmu będą wykorzystywane tylko i wyłącznie w tym celu.

    Powyższe dane mogą być potrzebne do przeprowadzenia procedury Poznaj swojego klienta (KYC), należytej staranności wobec klientów (CDD) oraz do kontroli bezpieczeństwa, których wymaga od nas prawo. Pomaga nam to zabezpieczyć twoje pieniądze. Poprosimy o te dane tylko jeśli będzie to konieczne.

      Dane o odbiorcy, takie jak (między innymi):
    • Imię i nazwisko
    • Data urodzenia
    • Zatrudnienie
    • Numer telefonu
    • Dokument poświadczający tożsamość, na przykład paszport, prawo jazdy, dowód osobisty lub karta pobytu

    Jako zarejestrowana instytucja finansowa jesteśmy prawnie zobligowani do gromadzenia, weryfikowania i rejestrowania pewnych danych o tobie lub odbiorcach twoich transakcji. Wszelkie dane osobowe zebrane od klienta w celu przeciwdziałania praniu brudnych pieniędzy lub finansowaniu terroryzmu będą wykorzystywane tylko i wyłącznie w tym celu.

    Powyższe dane mogą być potrzebne do realizowania procedury Poznaj swojego klienta (KYC), należytej staranności wobec klientów (CDD) oraz do kontroli bezpieczeństwa, których wymaga od nas prawo. Pomaga nam to zabezpieczyć twoje pieniądze. Poprosimy o te dane tylko jeśli będzie to konieczne.

      Dane z innych źródeł, takie jak (między innymi):
    • Zdjęcie profilowe i nazwy kont na Facebooku, Twitterze lub Google
    • Banki i dostawcy usług płatniczych realizujący dla nas przelewy
    • Sieci reklamowe
    • Wyszukiwarki internetowe (takie jak Yahoo.com albo Google)
    • Biura informacji gospodarczej

    Azimo gromadzi te dane tylko jeśli udzieliłeś na to zgodę na stronach mediów społecznościowych.

      Dane techniczne, takie jak (między innymi):
    • Liczba odsłon strony
    • Liczba pobrań aplikacji
    • System operacyjny
    • Typ przeglądarki

    Te informacje pomagają nam zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszych Usług, dzięki czemu możemy je udoskonalać.

  5. Dlaczego pozyskujemy twoje dane?

    Pozyskujemy twoje dane, by udoskonalić nasze Usługi i dostosować je do twoich potrzeb. Cele gromadzenia tych informacji są między innymi następujące:

    Cele transakcyjne
    Aby móc zrealizować twoje transakcje, potrzebne są nam dane. Bez takich informacji, jak szczegóły twojego konta w banku, czy twoje imię, nazwisko i adres, nie bylibyśmy w stanie przesłać twoich pieniędzy.

    Cele regulacyjne
    Jako zarejestrowane instytucje finansowe zarówno Azimo jak i nasi partnerzy muszą przeprowadzać kontrole zgodności procedury Poznaj swojego klienta (KYC) oraz Należyta staranność wobec klientów (CDD) z naszymi wymaganiami prawnymi.

    Dotyczy to również wymagań, jakie musimy spełnić na mocy ustawy o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy (AML) oraz finansowaniu terroryzmu (CTF). Wszystko to pomaga nam zapewnić bezpieczeństwo naszym Usługom. Wszelkie dane zebrane od klienta w celu przeciwdziałania praniu brudnych pieniędzy lub finansowaniu terroryzmu będą wykorzystywane tylko i wyłącznie w tym celu.

    Cele marketingowe
    Możliwe, że będziemy przetwarzać twoje dane osobowe, by dostarczać ci wybrane komunikaty marketingowe, które naszym zdaniem mogą cię zainteresować. W ten sposób możemy świadczyć ci bardziej spersonalizowaną Usługę. Takie działanie jest dozwolone, gdyż wynika z naszego „uzasadnionego interesu” (więcej informacji o uzasadnionym interesie znajdziesz w Sekcji 8 niniejszej polityki prywatności). Będziemy dokładać starań, by te komunikaty były dopasowane do twoich potrzeb i nie natarczywe. W każdej chwili możesz wycofać zgodę na otrzymywanie komunikatów marketingowych.

    Cele analityczneAby poprawić jakość naszych Usług, możemy zbierać i analizować takie dane jak rejestry odwiedzin naszej strony internetowej i aplikacji.

    Nie musisz udostępniać nam żadnej z powyższych informacji, jednak jeśli postanowisz zachować pewne dane dla siebie, możemy nie być w stanie świadczyć ci naszych Usług.

  6. W jaki sposób zapewniamy bezpieczeństwo twoim danym?
  7. Wszelkie informacje, które nam dostarczasz, są zaszyfrowane na naszych zabezpieczonych serwerach. Dostęp do twoich danych jest ograniczony i przysługuje wyłącznie pracownikom Azimo, którzy mają ku temu istotne, służbowe powody. Nasze komunikaty są szyfrowane przy pomocy protokołu TLS (Transport Layer Security).

    Wszystkie dane, które gromadzimy, będą przechowywane zgodnie z niniejszą polityką prywatności.

  8. Jak długo przechowujemy twoje dane?
  9. W zależności od tego, do czego wykorzystywane są twoje dane, czas ich przechowywania może się różnić. Trzymamy twoje dane tylko tyle, ile to konieczne, by spełniały funkcję, której służą.

    Regulacje prawn
    Jesteśmy prawnie zobowiązani do przechowywania danych pozyskanych do realizacji procedur Poznaj swojego klienta (KYC), należyta staranność wobec klientów (CDD), oraz w celach bezpieczeństwa (w tym rejestry transakcji i naszej wymiany korespondencji) przez przynajmniej pięć lat od ostatniej transakcji.

    Uzasadniony interes
    Kiedy okres pięcioletniego przechowywania i uzasadniony interes straci ważność, usuniemy twoje dane z naszego system. Więcej informacji na temat uzasadnionego interesu znajdziesz w punkcie 8 niniejszej polityki.

    Zgoda
    Jeżeli wyrażasz zgodę na przetwarzanie określonych danych, w każdej chwili możesz ją wycofać. Przestaniemy wtedy przetwarzać twoje dane oraz, jeśli nie będzie ich dotyczył pięcioletni okres przechowywania i /lub okres trwania uzasadnionego interesu, usuniemy je z naszego systemu.

    W przypadku, gdy któreś z powyższych danych są niezbędne dla ochrony praw, własności lub bezpieczeństwa Azimo lub Usług zapewnianych przez nas lub naszych partnerów, możemy przechowywać je dłużej.

  10. Komu udostępniamy twoje dane?
  11. Udostępniamy twoje dane osobom trzecim tylko jeśli jest to naprawdę niezbędne do realizacji Usług lub jeśli tego wymaga od nas prawo.

    Nie sprzedamy twoich danych osobowych innym organizacjom.

    Współpracujemy z partnerami, którzy pomagają nam dokonać twoich transakcji. Jeśli ich siedziby znajdują się poza EOG, udostępnimy im twoje dane osobowe tylko jeśli zostaną zastosowane odpowiednie zabezpieczenia, lub jeśli instytucje UE przyjęły, że kraj, o którym mowa, posiada stosowny system ochrony danych, lub gdy upewnimy się, że przetwarzanie danych odbywa się z zastosowaniem odpowiednich zabezpieczeń.

    Poniżej znajdują się powody, dla których możemy udostępnić twoje dane osobom trzecim:

    W celu realizacji umowy między tobą a Azimo
    Możemy udostępniać twoje dane osobom trzecim, takim jak nasi partnerzy i pośrednicy, kiedy jest to niezbędne do wykonania Usługi.

    Kiedy wymaga tego prawo
    Możemy udostępniać twoje dane, kiedy wymaga tego prawo, ze względów bezpieczeństwa, w celach podatkowych oraz w przypadku dochodzenia karnego.

    W celach marketingowych i informacyjnych
    Możemy udostępniać twoje dane osobom trzecim, takim jak dostawcy narzędzi do obsługi klienta, narzędzi kampanii marketingowych, elektronicznych narzędzi komunikacji, oprogramowania do analizy danych (w celach marketingowych) i narzędzi do wizualizacji danych (w celach analitycznych).

    W razie kupna lub sprzedaży jakichkolwiek firm lub elementów majątku, możemy zostać zmuszeni do udostępnienia danych osobowych naszych klientów potencjalnemu nabywcy lub sprzedawcy.

  12. Jakie są twoje prawa?
  13. Prawo gwarantuje ci wiele istotnych praw związanych z twoimi danymi osobowymi. Są one wymienione poniżej.

    Istnieją pewne wyjątki, kiedy niniejsze prawa mogą zostać zastąpione prawami i wymogami stosowanymi wobec instytucji finansowych takich jak Azimo. Za przykład może posłużyć obowiązkowy okres przechowywania (zob. punkt 5), który jest nadrzędny względem prawa do usunięcia danych.

    Twoje prawa:

    • Prawo do informacji: prawo, by wiedzieć w jaki sposób wykorzystujemy twoje dane osobowe
    • Prawo do dostępu i do przenoszenia danych: prawo złożenia wniosku o dostęp do danych, które posiadamy na twój temat, otrzymania ich w ciągu miesiąca oraz do korzystania z nich do własnych celów
    • Prawo do poprawek: prawo do poprawy lub aktualizacji twoich danych osobowych w przypadku, gdy są one błędne lub uległy zmianie (zwykle można tego dokonać w ustawieniach konta)
    • Prawo do usunięcia: prawo do zażądania usunięcia z naszych rejestrów danych, które mamy na twój temat
    • Prawo do bycia zapomnianym: prawo do zażądania wymazania wszelkich linków do twoich danych osobowych, oraz wszelkich kopii danych osobowych istniejących w domenie publicznej
    • Prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych: prawo do żądania od nas, byśmy zaprzestali przetwarzać twoje dane personalne
    • Prawo do sprzeciwu: prawo do sprzeciwienia się przetwarzaniu danych, w przypadku, gdy uważasz, że nasz uzasadniony interes może naruszać twoje prawa
    • Prawa dotyczące profilowania i zautomatyzowanego podejmowania decyzji: prawo do tego, by nie podlegać decyzji opartej wyłącznie na zautomatyzowanym przetwarzaniu
    • Prawo do powiadomienia o naruszeniu ochrony danych osobowych: prawo do natychmiastowej informacji w przypadku wykrycia naruszenia ochrony danych
    • Prawo do skargi: prawo do skontaktowania się z naszym Inspektorem ochrony danych, jeśli nie odpowiada ci sposób, w jaki obchodzimy się z twoimi danymi osobowymi
    • Prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego: prawo do wniesienia skargi do holenderskiego Urzędu Ochrny Danych (Autoriteit Persoonsgegevens), jeśli nie satysfakcjonuje cię odpowiedź naszego Inspektora ochrony danych lub jeśli uważasz, że przetwarzamy twoje dane w sposób niezgodny z prawem (więcej informacji znajdziesz na stronie Autoriteit Persoonsgegevens (AP) - https://autoriteitpersoonsgegevens.nl

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat swoich praw odnośnie danych osobowych, zajrzyj na stronę internetową Autoriteit Persoonsgegevens (AP) .

  14. Uzasadniony interes
  15. Uzasadniony interes stanowi szczególną podstawę prawną do zbierania i przetwarzania danych osobowych. Ma on zastosowanie, kiedy posiadamy uzasadnione podstawy, by pozyskiwać i/lub przetwarzać twoje dane osobowe w celu podniesienia jakości naszych Usług, o ile nie narusza to twoich praw.

    Wierzymy, że jeśli jesteś aktywnym klientem Azimo, otrzymywanie okazjonalnych informacji na temat naszych Usług jest dla ciebie korzystne. Dlatego możemy wysyłać ci komunikaty o naszych ofertach i promocjach, które naszym zdaniem mogą cię zainteresować, w oparciu o twoje wcześniejsze korzystanie z Usług. Jeśli zauważymy, że masz problemy z korzystaniem z naszych Usług, możemy sami się z tobą skontaktować, czasem telefonicznie, by zaoferować pomoc.

    Możemy również przetwarzać twoje dane w celu opracowania nowych cech produktu, które naszym zdaniem podniosą poziom Usług. Od czasu do czasu możemy skontaktować się z tobą, by sprawdzić, czy jesteś zadowolony z naszych Usług. Twoje dane mogą zostać wykorzystane przez nas także w celu ustalenia skuteczności marketingu lub kampanii promocyjnych. Możemy kontaktować się z tobą również po to, by poinformować cię o zmianach w Usłudze i/lub innych ważnych aktualizacjach.

    Będziemy udostępniać osobom trzecim jedynie anonimowe lub zaszyfrowane dane. Możemy również zaopatrywać naszych partnerów w anonimowe zagregowane dane o naszych klientach w celach marketingowych i analitycznych, by zoptymalizować przesyłanie komunikatów marketingowych.

    W dowolnym momencie możesz wnieść sprzeciw przeciwko przetwarzaniu danych w oparciu o nasz uzasadniony interes, kontaktując się z nami, pisząc na adres privacy@azimo.com lub zmieniając ustawienia na swoim koncie Azimo.

  16. Polityka cookies
  17. Cookies to niewielkie pliki tekstowe, które są przechowywane na twoim urządzeniu, kiedy korzystasz z Azimo. Pozwalają nam cię zidentyfikować oraz przechowywać dane o twojej przeszłej aktywności i twoich upodobaniach, dzięki czemu możemy udoskonalić nasze Usługi i dostosować je do twoich indywidualnych potrzeb.

    Cookies i inne podobne technologie mogą zbierać dane takie jak ustawienia językowe, kraj i poprzednio wyświetlane strony.

    Korzystamy z następujących cookies:

    • Niezbędne pliki cookies: te cookies umożliwiają korzystanie z naszych podstawowych Usług
      np. umożliwiają przeglądanie treści zarezerwowanych dla zarejestrowanych użytkowników
    • Funkcjonalne pliki cookies: te cookies pozwalają nam dopasować Usługę do twoich indywidualnych potrzeb
      np. zapamiętują wybrany przez ciebie język lub przesyłają informację o kraju/ regionie twojego pobytu
    • Analityczne pliki cookies: te cookies pozwalają nam obserwować, w jaki sposób korzysta się z naszych Usług, dzięki czemu możemy je udoskonalać
      np. pokazują ile osób jest zalogowanych o określonej porze

    Korzystając z naszych Usług, wyrażasz zgodę na umieszczenie na twoim urządzeniu opisanych powyżej plików cookies. W każdej chwili możesz wycofać tę zgodę. Jeśli chcesz wykasować nasze pliki cookies, możesz to zrobić w ustawieniach przeglądarki.

    Blokowanie lub usuwanie plików cookies może sprawić, że pewne funkcje Usług Azimo nie będą dla ciebie dostępne.

    Lista wykorzystywanych systemów śledzących aktywność online:
    • Segment.com
    • Google Ads
    • Google Analytics
    • Mixpanel
    • Facebook ads
    • Hotjar
    • Branch
    • Twitter Ads
    • Bugsnag

    #NazwaOpisKategoria
    1detectedCountryCookie używane do komunikacji między serwerami.wewnętrzne
    2PHPSESSIDCookie identyfikacji sesji.wewnętrzne
    3access_token:WEBToken sesji dla klienta webowego.wewnętrzne
    4azimo-utdmCookie używane do identyfikacji użytkownika w infrastrukturze Azimo.wewnętrzne
    5SERVERIDUżywane do podtrzymywania sesji SSL użytkownika.wewnętrzne
    6snapcallUżywane przez systemy wsparcia telefonicznego osób trzecich.Strona trzecia - SnapCall
    7_hjIncludedInSampleInformuje Hotjar o tym, czy odwiedzający stronę jest objęty szablonem wykorzystywanym dla generowania map kliknięć, lejków konwersji, nagrań etc.Strona trzecia - Hotjar
    8__zlcmidLive chat widget (widget rozmów na żywo) na stronie Slack (ZopIM).Strona trzecia - Zendesk
    9fbsr_SOME_ID (e.g. fbsr_368165616583442)Cookie umieszczony przez Facebook do integracji aplikacji.Strona trzecia - Facebook
    10fbm_SOME_ID (e.g. fbm_368165616583442)Cookie umieszczony przez Facebook do integracji aplikacji.Strona trzecia - Facebook
    11_fbpCookie dostarcza nasze reklamy osobom, które już odwiedzały naszą stronę, a teraz weszły na Facebook lub platformę cyfrową zarządzaną przez Facebook Advertising.Strona trzecia - Facebook
    12mp_9a53f678fdbf6f2267977fa60c35a4b4_mixpanelCookie wykorzystywane przez narzędzie Mixpanel (analiza zachowań użytkowników).Strona trzecia - Mixpanel
    13ab.storage.sessionId.{GENERATED_ID}Cookie umieszczone przez Google Ads.Strona trzecia - Google
    14ab.storage.deviceId.{GENERATED_ID}Cookie umieszczone przez Google Ads.Strona trzecia - Google
    15ab.storage.userId.{GENERATED_ID}Cookie umieszczone przez Google Ads (nazwa cookie np.. ab.storage.userId.5101d9db-07c6-4bd4-9afd-76b51cc28568).Strona trzecia - Google
    16_gaCookie umieszczone przez Google Analytics i używane do identyfikacji użytkowników.Strona trzecia - Google
    17_gidCookie umieszczone przez Google Analytics i używane do identyfikacji użytkowników.Strona trzecia - Google
    18ajs_group_idUżywane przez segment.com, infrastrukturę gromadzenia danych o klientach.Strona trzecia - Segment
    19ajs_anonymous_idUżywane przez segment.com, infrastrukturę gromadzenia danych o klientach.Strona trzecia - Segment
    20ajs_user_idUżywane przez segment.com, infrastrukturę gromadzenia danych o klientach.Strona trzecia - Segment
  18. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji
  19. Jako zaawansowana technologicznie firma, możemy wykorzystywać niektóre przykłady zautomatyzowanego podejmowania decyzji, aby usprawnić i przyspieszyć nasze procesy. Należy do nich między innymi szacowanie czasu transakcji, które stosujemy, aby określić, kiedy twój transfer dotrze do odbiorcy. Żaden z procesów zautomatyzowanego podejmowania decyzji nie ma prawnych/ istotnych konsekwencji dla użytkownika.

  20. Logowanie do Azimo przy pomocy konta na Facebooku i Google
  21. YDo Azimo można się logować przy pomocy konta na Facebooku lub Google. To nam pozwala uwierzytelnić twoją tożsamość, dając nam dostęp do:

    • Twojego adresu e-mail połączonego z kontem na Facebooku i Google
    • Twojego publicznego profilu na Facebooku
    • Twojego profilu Google
    • Twoich kontaktów Google

    Wszystkie dane osobowe, które otrzymamy na twój temat od osób trzecich, będą podlegać niniejszej polityce prywatności Azimo oraz polityce prywatności wyżej wymienionych osób trzecich.

    Kiedy używasz swoich danych logowania na Facebooku lub Google’u, twoje dane osobowe mogą być przetwarzane przez narzędzia marketingowe Facebooka lub Google’a. Przykładem jest narzędzie Facebooka zwane ‘Grupami podobnych odbiorców’ czy podobne narzędzie używane przez Google, o nazwie ‘Customer Match’. Te narzędzia pomagają nam rozpoznać ludzi, których łączą podobne zainteresowania lub zachowania jak nasi klienci. W przyszłości możemy korzystać z podobnych narzędzi, które zapewnia Facebook lub Google.

  22. Zmiany w polityce prywatności
  23. Od czasu do czasu Azimo może zmieniać swoją politykę prywatności. Wszelkie zmiany będą wchodzić w życie natychmiast, o ile nie zostanie oznajmione inaczej. Data najnowszej aktualizacji wyświetla się na górze strony.

    Wszelkie spory lub roszczenia związane z niniejszą polityką prywatności będą rozpatrywane jedynie w oparciu o wersję angielską.

  24. Dane kontaktowe
  25. Azimo zatrudnia Inspektora ochrony danych, który jest odpowiedzialny za sprawy dotyczące prywatności oraz ochrony i bezpieczeństwa danych. Z naszym Inspektorem ochrony danych możesz skontaktować się, pisząc na adres privacy@azimo.com.

 

Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Dzięki temu będziemy mogli zapewnić Ci najwyższą jakość korzystania z naszego serwisu.